Boekenweekbuzz!

boekenweekboekenIk ben dol op de Boekenweek. Niet alleen omdat je er een gratis boek bij krijgt, maar omdat er (waarschijnlijk juist daardoor) een prettige buzz hangt in de boekenwinkels. Mensen hebben er weer zin in, in lezen. Ze snuffelen enthousiast tussen de grote stapels bestsellers, Nederlandse literatuur en thrillers. Lezen is in de Boekenweek cool! Of althans, zo lijkt het. Ik vind lezen altijd cool, maar goed, dat is een ander verhaal.

Anyway, op dag 1 van de Boekenweek stond ik dus ook te snuffelen tussen de boeken in de boekenwinkel. Eerlijk gezegd had ik voor mezelf thuis al bepaald welke boeken ik wilde gaan halen, want ik weet dat als je mij los laat in een boekenwinkel, ik ook los ga! Nee, nu had ik thuis al netjes in het foldertje van Buitelaar (de boekenwinkel in Goirle) gekeken en aangekruist welke boeken ik wilde hebben.

Aangezien het Boekenweekgeschenk door Tommy Wieringa is geschreven dit jaar, leek het me mooi om mijn collectie Wieringa aan te vullen met de boeken die ik nog niet had. Dus eenmaal in de winkel liep ik recht door naar het Tommy hoekje en pakte ik doelgericht de twee bundels die ik nog niet in bezit heb. En dan rechtstreeks door naar de kassa. In het voorbijgaan van enkele tafels streelde ik nog liefkozend over boekomslagen die naar me leken te fluisteren als sirenes in de branding naar verloren zeemannen: ‘pak me! Neem me! Lees mijn achterflap eens! Je weet dat je dat wil, houd je nu maar niet in…’ Nee! NEE! Ik heb me weten in  te houden.

Tevreden over mezelf en met mijn nieuwe aanwinsten stond ik in de wachtrij voor de kassa achter een oude zeur die qua ‘enthousiasme’ voor het Boekenweekgeschenk niet onder zou doen voor Maarten van Rossem: “Oh en krijg ik dat dan zomaar gratis mee? Nou nou…”. Sjongejonge, misschien toch niet zo’n buzz als ik gedacht had. Ik was geneigd om hard over haar schouder te roepen (er van uitgaande dat ze vanwege haar leeftijd waarschijnlijk ook in de categorie hardhorend zou passen) “Het hoeft niet, hoor!!” Heb me uiteraard netjes ingehouden, opnieuw!

Eenmaal aan de beurt ging ik echter alsnog los. Nog voor de arme verkoper de kans kreeg om mij het gratis boekje aan te bieden, riep ik meteen (nog een beetje in de ‘ik moet dat oude mens toeschreeuwen’-modus denk ik) “én het Boekenweekgeschenk én het Boekenweekessay én dat boekje van Adriaan van Dis dat in jullie folder stond!” Hoppa! Gelukkig vond de verkoper mijn enthousiasme wel grappig en laadde hij grijnzend mijn tasje vol. Zo. Vijf boeken in the pocket!

Deze week dus helemaal losgegaan met lezen. Het Boekenweekgeschenk is al uit, het essay van Jelle Brandt Corstius ook (vond ik trouwens hi-la-risch!), ben nu bezig in meneer Van Dis. Vanavond ga ik naar een Boekenweekfeest in 013 in Tilburg en meneer Van Dis komt ook, wie weet kan ik een praatje met hem aanknopen! Alhoewel ik waarschijnlijk niet weet wat ik moet zeggen en er als een giebelende bakvis naast blijf staan (beetje sneu)… To be continued!

3.00 avg. rating (71% score) - 1 vote

Geef een antwoord