Het geluid der vallende dingen

Triest epos in Columbia

Het geluid der vallende dingenAi! Ai! Ik heb mijn blogje een beetje laten versloffen de laatste maanden. Tijd om het weer op te pakken. Te beginnen met Het geluid der vallende dingen van Juan Gabriel Vásquez. Dit boek kreeg ik van goede vriend Johannis. Hij deelt mijn liefde voor boeken, al gaat zijn voorkeur uit naar de Latijns-Amerikaanse en Spaanse literatuur. Zo probeerde hij me al eerder de boeken van Gabriel Marcía Márquez aan te smeren, maar daar kwam ik gewoon niet doorheen. Wat me nog bijgebleven is van het worstelen door de eerste 50 pagina’s is zeepokken in de lies, een gescheurde balzak en een dubbelganger die wel-niet-wel dood was. Heel verwarrend.

Maar Vásquez was ik toch wel nieuwsgierig naar, nadat ik de beste man bij Adriaan van Dis in zijn jaarlijkse boekencolumn op tv had gezien. Johannis beloofde me dat dit boek minder psychedelisch zou zijn dan Márquez.

En dat klopt. Door dit boek kwam ik wel, al vind ik de blijkbaar Zuid-Amerikaanse bloemrijke stijl wel vermoeiend lezen. Het verhaal vordert langzaam, tergend langzaam.

Het geluid der vallende dingen gaat over een vriendschap tussen twee mannen, Laverde en Yammara. Laverde lijkt een mysterieus geheim met zich mee te dragen en nadat de man op straat in een drive by shooting wordt doodgeschoten, wordt het ontcijferen van dat mysterie een obsessie van Yammara.

Deze samenvatting is wat kort door de bocht; er zitten veel meer haken en ogen aan en (gelukkig) verdieping in dan ik nu schets. Maar het is al enige tijd geleden dat ik het boek gelezen heb, dus het is wat weggezakt. Dat betekent niet dat ik het boek vergeten ben! Het verhaal gaat zoals gezegd weliswaar tergend langzaam, de sfeer en het drama komen daardoor des te beter door. Het is een beklemmend verhaal, maar bovenal een triest epos. Zowel over Laverde als Yammara. En met name ‘het geluid der vallende dingen’ is in deze dagen (na twee fatale rampen met passagiersvliegtuigen) griezelig actueel.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Geef een antwoord