De waarheid over de zaak Harry Quebert

Meeslepende roman die blijft boeien tot de laatste letter

De waarheid over de zaak Harry QuebertAl voordat dit boek de hemel in geprezen werd in de boekenrubriek van DWDD, raakte ik al gefascineerd door de mooie, kleurige tekening op de kaft van het boek. Prachtige kleuren en een mysterieuze sfeer. Leuk ook dat de titel van het boek in een lettertype van een oude typmachine eronder staat. Maar die titel; pfff… ‘De waarheid over de zaak Harry Quebert’; nèèh. Dat trekt me niet.

Maar na het zien van de stuiterende boekverkopers in DWDD die dit boek aanprezen en daarbij superlatieven te kort kwamen (‘slaapsteler’ vond ik een beetje vergezocht), moest ik het toch ook lezen.

Het boek gaat over de jonge auteur Marcus Goldman die lijdt aan een writer’s block en dat terwijl de deadline van zijn uitgever nadert. Dan wordt in de tuin van zijn mentor, sterauteur Harry Quebert, het lichaam gevonden van Nola Kellergan, die ruim dertig jaar eerder op vijftienjarige leeftijd spoorloos is verdwenen. Op Nola’s lichaam ligt het manuscript van de roman die Quebert zijn doorbraak naar het grote publiek heeft verzorgd. Harry Quebert is onmiddellijk hoofdverdachte en zijn beroemde roman komt in opspraak. Overtuigd van de onschuld van zijn grote voorbeeld vertrekt Marcus naar Harry’s huis in New Hampshire om de werkelijke toedracht rond de dood van Nola te achterhalen. Maar de waarheid blijkt veel gecompliceerder dan hij dacht.

Dit boek heeft zoveel elementen dat ik het lastig vind om het in een bepaald hokje te stoppen. Het heeft de spanning van een thriller en een moord van een misdaadroman. Aan de andere kant bevat het ook een prachtig liefdesverhaal, een intrigerende vriendschapsgeschiedenis en komen de bewoners in het dorp allemaal aan bod als zijnde het een familiekroniek.

In het begin vond ik die hele Marcus Goldman maar een vervelend arrogant mannetje. En om eerlijk te zijn blijft het ook een beetje een baasje in het boek. Maar het verhaal waar hij in duikt is zo meeslepend. De personages zijn prachtig uitgewerkt en het verhaal is vooral zo niet als je denkt dat het gaat zijn. Dat is een beetje een John Ewbank-zin, maar wat ik wil zeggen is dat het onverwachte twists heeft en je daardoor blijft boeien tot de laatste letter. Ik ben fan!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

One comment

  1. Marion says:

    Hoi Josine,
    Ik heb hem net uit. Ik was benieuwd of jij er een recensie over had geschreven. Wat een mooi boek! “Slaapsteler” klopte wel bij mij, lag tot veel te laat te lezen :).
    zal eens kijken of ik nog inspiratie bij je andere recensies op kan doen voor de vakantie.
    groetjes, Marion

Geef een antwoord