De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje

Wederom een bizar en droogkomisch avontuur van Jonas Jonasson

De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje---jonas-jonasson[0]Met zijn debuutroman De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween brak Jonas Jonasson wereldwijd door en stond hij in één klap op nummer één van menige bestsellerlijst. Nog steeds verkoopt het boek erg goed, het is dan ook een ontzettend grappig en slim geschreven boek. Zijn tweede boek heeft qua omslag een zelfde opmaak en de titel is al even onhandzaam lang: De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje. En ook dit verhaal is weer even bizar en enorm komisch verteld.

Nombeko groeit op in een Zuid-Afrikaanse sloppenwijk en is een boven intelligent meisje. Ze leert zichzelf rekenen en later met enige hulp ook lezen. Door niemand voorziene omstandigheden en twists en turns in het verhaal (die eerlijkgezegd ook alleen maar Jonasson kan verzinnen) belandt ze met een kernbom in een kussenmagazijn in Zweden. Niemand weet van de bom, behalve zij en de kussenhandelaar. Samen met hem en zijn simpele tweelingbroer, een jonge boze vrouw, een achterdochtige Amerikaanse pottenbakker, een drietal Chinese zusjes en de koning van Zweden zoekt Nombeko gedurende het verhaal naar een oplossing voor de bom in al even bizarre omstandigheden, achtervolgingen en familieruzies.

De personages zijn allen wederom weer pareltjes van figuren, elk met hun eigen droge humor, onhebbelijkheden of bijzondere hobby’s. Hoe krijg je het verzonnen, vraag je je regelmatig af tijdens het lezen.

Ik vind dit boek pittiger om te lezen dan De 100-jarige man. Veel wereldgebeurtenissen, en dan vooral op politiek vlak, passeren in dit boek de revue. Daardoor kost het me meer concentratie en focus om te begrijpen wat er aan de hand is en wat voor een rol de personages hierin hebben. De humor van Jonasson redt de boel dan vervolgens weer: hij beschrijft de wereldgeschiedenis als ware het onderdeel van zijn eigen slapstick humor, alleen is dit dan écht gebeurd. Wat mij betreft had het boek desondanks wat dunner mogen zijn, het verhaal is hier en daar wat langdradig.

Ondanks dat is Jonasson er wederom in geslaagd een geinig boek neer te pennen. Wat lijkt het mij heerlijk om een dag met deze man op te trekken en live van zijn humor te kunnen genieten. Ik word zo vrolijk van zijn fantasie. Het is dus te hopen dat er snel weer een boek volgt met zo’n onhandige lange titel!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Geef een antwoord