Een dorsvloer vol confetti

Gezellig vakantieboek

Dorsvloer vol confettiEen boek dat mij enorm verrast heeft tijdens het lezen en wat ik erg goed vind, is Knielen op een bed violen van Jan Siebelink. Toen het uitkwam en razend populair was, heb ik het niet gelezen. Pas vorig jaar heb ik me er aan gewaagd, maar wat vond ik het mooi! “Oh dus je houdt van refo boeken? Dan zal je Dorsvloer vol confetti ook wel leuk vinden,” zei iemand op een gegeven moment tegen me. Nu is het niet zozeer het gereformeerde thema dat me aanspreekt, maar de worsteling ermee in Knielen op een bed violen vond ik erg mooi.

Afgelopen zomer ging de verfilming van Dorsvloer vol confetti in première. Was dat niet dat boek dat ik ‘dan ook wel leuk zou vinden’? Nou vooruit, kopen dan maar! En mee op vakantie.

Ondanks dat er inderdaad ook in dit boek een gereformeerd tintje zit, is het een compleet ander boek dan Knielen op een bed violen. Dat laatste is zwaar en gaat om een persoonlijke worsteling, verscheurd worden door de liefde voor de kerk en de liefde van je leven. Een boek waar psalmen uitgebreid en veelvuldig worden geciteerd, waar altijd een duistere sfeer heerst, een negatieve druk voelbaar is. En daar is in Dorsvloer vol confetti geen sprake van, verre van zelfs.

In mijn beleving is het een mooi portret van een jong meisje in een boerengezin vol jongens. Katelijne verveelt zich, mag alleen huishoudelijk werk doen en moet altijd mee naar de kerk. Ze leest veel en haar fantasie laat ze de vrije loop. Hierdoor belandt ze soms in de problemen. En vaak droomt ze van een vrijer leven waar ze meer mag doen, zeggen en lezen.

Meer is het verhaal eigenlijk niet. Het gaat over de belevenissen en dromen van dit jonge meisje. En het leest lekker weg. Wat dat betreft een fijn vakantieboek; niet te veel over nadenken en af en toe grinniken om de kinderlijke naïviteit van Katelijne. Prima toch? Niet de zwaarte die Jan Siebelink meegeeft aan zijn verhaal, maar Franca Treur heeft met Dorsvloer vol confetti ook een leuk boekje geschreven.

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Geef een antwoord