Een mooie jonge vrouw

Geslaagd boekenweekgeschenk van Tommy Wieringa

Een mooie jonge vrouw“Koop een boek en krijg daar gratis een mooie jonge vrouw bij!” Dat klinkt alsof de boekhandelaren wel erg omhoog zitten en ze zijn overgegaan op mensenhandel om hun talende verkopen aan te vullen en hun bestaansrecht te kunnen behouden. Nee hoor, het is gewoon Boekenweek!

Het boekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door Tommy Wieringa en heet dus Een mooie jonge vrouw. Het gaat over een man van rond de veertig die een vijftien jaar jongere vriendin scoort. Letterlijk scoort: want zo voelt hij zich ook. Euforisch en onoverwinnelijk. Maar naarmate de jaren verstrijken doemen er andere, negatieve gevoelens op in hun relatie. Wat eerst niet zoveel leeftijdsverschil leek, verandert in een onoverbrugbare kloof die, ondanks de nodige kunstgrepen van de man, het einde van zijn leven op een roze wolk lijkt te zijn.

Ik ben fan van Wieringa, vond Joe Speedboot geweldig. Caesarion was qua verhaal wat minder, maar het taalgebruik was werkelijk meesterlijk. Alles over Tristan vind ik ook een heerlijk boek. Dit zijn de namen was weer wat minder, duister ook, maar qua taal en het neerzetten van personages heerst Wieringa zo hard.

Een mooie jonge vrouw is wederom een prachtige uiteenzetting van karaktereigenschappen. Heel geleidelijk vindt het verval plaats van het haantje dat een jonge meid scoort tot een (beetje zielige) oude man die zich laat vertellen wat hij moet doen in de hoop dat zij hem niet verlaat. Doe daar een portie subtiele humor bij en je hebt een heel vermakelijk boekje.

Ik heb mensen horen zeggen dat dit een meesterwerk van Wieringa zou zijn, eentje die niet onderdoet voor zijn andere boeken. Dat vind ik dan weer niet, daar is het verhaal mij simpelweg te kort voor. Ik vond het leuk om te lezen en een mooie aanvulling in Wieringa’s oeuvre, maar ik zet dit boekje niet gelijk met zijn andere romans. Als boekenweekgeschenk vind ik het zeer geslaagd. Het is niet te moeilijk, saai of droog. Het bevat subtiele humor, herkenbare situaties en is een mooi afgerond verhaal.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Geef een antwoord