Het onweer

Aangenaam met een open einde

Het onweerWaarschijnlijk is het geen verrassing dat ik blij wordt van boekverrassingen. Onlangs bijvoorbeeld nog; toen ik een stapel boeken scoorde via Facebook. Vorige week kreeg ik een pakje van Meulenhoff Boekerij, met daarin, hoe verrassend, een boek. Lang geleden heb ik me opgegeven voor een soort van leespanel van de uitgeverij waardoor ik (gratis) boeken toegezonden zou krijgen, in ruil voor enkele recensies op de sites van Bol, Bruna, etc. En dit is het eerste boek dat ik van ze ontvang! Het is een ‘ongecorrigeerd recensie-exemplaar’, het boek zelf is officieel nog niet uit in Nederland. Dus pas in september te koop, maar hier al te lezen wat ík ervan vind!

Een dominee en zijn stuurse puberdochter belanden met autopech langs de kant van de weg in the middle of nowhere. In de zinderende hitte en droogte van het vlakke land, worden ze geholpen door een boerse automonteur en zijn stille assistent. De auto is niet snel gemaakt, waardoor het viertal gedwongen is een dag met elkaar door te brengen

Selva Almada weet in enkele zinnen al een overtuigende spanning op te bouwen, zowel in sfeer als de setting van het verhaal (verlaten autowrakken en zinderende hitte), als in de relatie tussen de hoofdpersonen. De dominee is erg overheersend, met altijd de behoefte om over God en Jezus Christus te willen praten. De dochter is een typische puber die zich afzet tegen haar strenge vader, maar aan de andere kant enorm gefascineerd is door de charismatische man. Als de dominee vervolgens een pure ziel ziet in de jonge assistent van de automonteur (die zelf overigens niets met de lieve Heer opheeft, laat staan met de dominee), bereikt de spanning al snel zijn hoogtepunt.

Uiteindelijk vond ik Het onweer een aangenaam boek om te lezen. Het is niet dik en de vertelstijl is erg prettig waardoor je het snel uithebt. Het verhaal zelf is maar kort en eigenlijk leest het als een introductie tot een groter verhaal. Alsof je nog maar op de helft bent van je boek. Aan de ene kant is dat enigszins onbevredigend, aan de andere kant laat het alle ruimte open voor eigen interpretatie. En ik vind het altijd prettig als na het uitlezen van een boek het nog na blijft pruttelen in je hoofd.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Geef een antwoord