The curious incident of the dog in the night-time

Lief

the-curious-case-of-the-dog-in-the-night-timeDrie jaar geleden zat ik bovenop een toeristenbus en reed ik door Londen. Heerlijk. Overal kwamen we langs theaters met grote borden en afbeeldingen van de toneelstukken, musicals en shows die er op dat moment draaiden. Eén daarvan was ‘The curious incident of the dog in the night-time’. Geinige titel. En ergens ging er bij me ook een lampje branden dat dat van een boek was. Of het een musical of toneelstuk was, weet ik niet; ik ben er niet heen gegaan (ik had al een kaartje voor de musical Once). Maar het boek heb ik nu (dan eindelijk) wel gelezen!

Het boek gaat over de autistische Christopher. Hij is dol op priemgetallen, wiskunde en dieren. Hij heeft een hekel aan aangeraakt te worden en de kleur geel. Op een avond ontdekt hij de hond van de buren; deze ligt dood in de tuin met een grote hooivork in zijn zijde. Wie heeft de hond vermoord? Christopher besluit het mysterie op te gaan lossen.

Het boek leest als een trein. Christopher vertelt het verhaal en dit doet hij (zoals je kunt verwachten van een autist) duidelijk en zonder poespas. Als zijn moeder overlijdt of wanneer hij wegrent van huis en allerlei moeilijke obstakels moet overwinnen, wordt dit zonder emotie of gevoelens medegedeeld. Maar tussen de regels door voel je zeker mee met Christopher en hoop je dat het allemaal maar goed komt.

Het deed me een beetje denken aan Extreem luid & ongelooflijk dichtbij van Jonathan Safran Foer, maar dan korter en simpeler. Ik vond het vooral een lief en vertederend verhaal, bij vlagen grappig. Kan niet zeggen dat het een verhaal is wat lang blijft hangen, waar je over blijft nadenken en waar je ‘in de sfeer-van’ blijft zitten, maar toch leuk om zo even tussendoor te lezen.

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

One comment

  1. Lalagè says:

    Bij mij is dit verhaal wel blijven hangen en daarom gingen we vorig jaar in Londen naar het bijbehorende toneelstuk, wat erg tof was 🙂 Ik herkende best veel, ook al was het jaren geleden dat ik het boek las.

Geef een antwoord