The fault in our stars

Wat een heerlijk jankboek! Genieten!

The fault in our starsBij het uitkomen van de film werd dit boek enorm gepusht in de boekenwinkels en –sites. Overal kwam de naam John Green en de titel van zijn boek naar boven. De filmposter stond me namelijk een beetje tegen, een beetje te zoet. Dus liet ik het boek op de stapels in de winkel liggen.

Op vakantie is het min of meer een gewoonte geworden om een boek te kopen. In Bologna, Italië zag ik The fault in our stars liggen. Niet met de filmposter als cover, dat scheelde al. In combinatie met het feit dat er niet zoveel Engelstalige boeken in de boekenwinkel slash het restaurant lagen (en mijn Italiaans niet al te best is), werd het dus toch van de stapel meegenomen.

The fault in our stars gaat over doodzieke Hazel; uitgezaaide schildklierkanker met als gevolg slecht functionerende longen waardoor ze altijd een slangetje in haar neus heeft dat haar continue van zuurstof voorziet. Ze leeft een vrij eenzijdig en depressief bestaan. In de praatgroep voor (jonge) lotgevallen leert ze Augustus kennen. Ze wil niet verliefd worden, maar hij weet haar stapje voor stapje met zijn charme, humor en intellect voor zich te winnen. Maar op de achtergrond loert nog altijd die vreselijke ziekte.

Deze omschrijving klinkt ook vrij zoet, net als die filmposter dus. Maar het mooie aan dit boek is dat het niet te zoet is. Hazel is niet zielig, Augustus geen leeghoofdige prins op het witte paard en kanker speelt weliswaar een grote rol in hun bestaan samen, maar niet de hoofdrol.

Het is een intelligent boek over twee jonge mensen met humor en liefde (en ook nog de dodelijke kanker). Vooral de humor en zelfspot is erg vermakelijk, dat maakt het boek, ondanks de beladenheid van de gezondheid van Hazel, niet te zwaar. En als je de korte samenvatting op de achterflap van het boek (of die ik hier kort probeer te schetsen) voorspelbaar vindt (uiteraard is er ook volop mee-jankgelegenheid tijdens het lezen!), dan zullen Hazel Grace en Augustus Waters je nog verrassen!

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Geef een antwoord